Αντίο Φρόυντ

2

Αντίο Φρόυντ

Στα μελλοντικά σχολεία θα βιώνεται η παιδική ψυχολογία και η παιδική φιλοσοφία έτσι, ώστε να μη τρέχουμε τα απογεύματα στον Φρόυντ σε ηλικίες: 25,35 και 85 ετών.

φρουντ

Ελπίζω πως τις επόμενες δεκαετίες και όχι τους επόμενους αιώνες, οπού τα μέλη της κοινωνίας θα ωριμάσουν ψυχικά και πνευματικά ο Φρόυντ και άλλοι κύριοι και κυρίες της ψυχοθεραπείας και της ψυχανάλυσης θα εκλείψουν και θα πάψουν να ερμηνεύουν περιστατικά και συμπεριφορές της ζωής ανθρώπων· του τύπου, θέλοντας να διακωμωδήσω αυτό το οποίο προσπαθώ να περιγράψω: για την τάδε συμπεριφορά μου ευθύνεται η τρελή η γιαγιά μου στο χωριό με το κόκκινο βρακί και όχι το πορτοκαλί· από εκείνη την υιοθέτησα, ή αυτό το όνειρο έτσι και εκείνο αλλιώς.

Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτή τη δεκαετία ή αιώνα θα χρειαστούμε μια Παιδεία Βάθους η οποία θα παρέχεται από ώριμους γονείς και ώριμους δασκάλους.

Στα μελλοντικά σχολεία θα βιώνεται η παιδική ψυχολογία και η παιδική φιλοσοφία έτσι, ώστε να μη τρέχουμε τα απογεύματα στον Φρόυντ σε ηλικίες: 25,35 και 85 ετών.

Θα περνάμε τον χρόνο της ζωής μας με την προσοχή μας στραμμένη σε σοβαρά θέματα, θα αντιμετωπίζουμε σοβαρά στεκούμενοι το χρόνο της ζωής, τις συνειδητές ψυχολογικές καταστάσεις και τα γεγονότα της ζωής μας. Θα ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι, χωρίς αιτιολογίες ή ερμηνείες. Θα αντιμετωπίζουμε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο χωρίς την βοήθεια του Φρόυντ ο οποίος δεν ζει ανάμεσα μας εδώ και 76 χρόνια, από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1939 ας πούμε.

Συνέβη αυτό και όχι το άλλο, γιατί συνειδητά επέλεξα να πράξω έτσι και όχι αλλιώς, θα λέμε, και θα τιμούμε και θα σεβόμαστε τον Φρόυντ που μας έκανε παρέα μόνον για όσο ήμασταν ανώριμοι, έως τα δεκαπέντε μας ή έως τα ογδόντα-πέντε μας. Όταν ωριμάσει η ύπαρξη μας, δε θα αιτιολογούμε καταστάσεις του είναι μας και γεγονότα της ζωής μας, αλλά θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ όπως ο Φρόυντ κάποτε, και οι Θεοί άλλοτε.

Θα ξυπνάμε νωρίς το πρωί γνωρίζοντας ότι: ‘‘ο κόσμος αντικατοπτρίζει το ΕΙΝΑΙ μας’’.

Σπύρος, 23/03/2016

Masonry

ημερολογιακά

Το πρωινό είναι χρώμα και δροσιά// Κι αυτό αρκεί. 

ημερολογιακά

Η προσπάθεια να συγκριθεί η ομορφιά ποτέ δεν καταλήγει.

ημερολογιακά

Συγκοινωνία: εκεί που γεννιέται η φιλοσοφία.