Ποιος είμαι; Το εγώ κι ο δημιουργός του

1

Ποιος είμαι; Το εγώ κι ο δημιουργός του

Ξεκίνησα να γράφω ένα βιβλίο με τίτλο: Συνάντηση με τον εχθρό.

ποιος ειμαι, εγω, βιβλιο

Περπάτησα βήμα-βήμα στο παρελθόν το οποίο ήταν οδηγός και παρελθόντος και παρόντος και μέλλοντος. Με λένε Σπύρο. Άρχισα να αφαιρώ χωρίς σταματημό, χωρίς δισταγμό. Κατέστρεψα την ιδέα φάντασμα: Σπύρος-Παιδί, Σπύρος-Έφηβος, Σπύρος-Ευτυχισμένος, Σπύρος-Θυμωμένος, Σπύρος-Δυστυχισμένος, Σπύρος-Επιτυχημένος, Σπύρος-Μουσικός, Σπύρος-Δάσκαλος, Σπύρος-Συγγραφέας, Σπύρος-Αποτυχημένος, Σπύρος-Άνθρωπος Θαύμα, Σπύρος-Ανόητος, Σπύρος-Ηλικιωμένος, Σπύρος-Έξυπνος, Σπύρος-Ζωντανός, Σπύρος-Νεκρός, Σπύρος-Αστροναύτης,  Σπύρος-Σπύρος-Σπύρος και μετά κόπων-σεβασμού-σιωπής-βάθους έφτασα ή ίσως φτάνω και θα φτάνω αιώνια στο Σπύρος κενό ή ένας Άνθρωπος· Άνθρωπος. Σκέτο, Άνθρωπος μέσα στην Ανθρωπότητα της τρέχουσας στιγμής.

Συνάντησα τους εχθρούς της φύσης μου: εννοώντας της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος. Τους είχα δημιουργήσει όλους εγώ, μαζί και με την βοήθεια άλλων προσώπων ή κοινωνιών. Τους κατέστρεψα με σεβασμό· διαφορετικό από την στιγμή που τους επινοούσα. Συνάντησα τον χρόνο, τον πατέρα, την κοινωνία, τα συναισθήματα προς τους άλλους και τον εαυτό, τον χώρο, την πολιτική, τον πόλεμο, την βία, κάποιες θρησκείες, έναν συμφοιτητή, το μίσος, την ηλιθιότητα. Συνάντησα όλους τους Φαντασιακούς Εχθρούς όπου ο πραγματικός χρόνος συμβίωσης κυμαίνεται σε λεπτά ενώ ο πλασματικός ήταν μέρες, ίσως ακόμη εβδομάδες ή και μήνες. Την στιγμή που κατέστρεψα και τον ισχυρότερο εχθρό άρχισα να γεμίζω αυτοπεποίθηση, ελευθερία ψυχής και πνεύματος. Μονάχα μια στιγμή πριν το βίωμα της απελευθέρωσης τρόμαξα και δε σας το κρύβω αναρωτήθηκα: αν κάποιος με συλλάβει γι’ αυτό που έκανα ή μήπως θα πρέπει να παραδοθώ. Η σκέψη συνέχισε. Το σενάριο ολοκληρώθηκε με ένα φαντασιακό δικαστήριο: Το δικαστήριο αποφάσισε - ο κατηγορούμενος κρίνεται αθώος, είναι ελεύθερος, η ψυχή του μπορεί να πάει εκεί όπου προοριζόταν να πάει, εκεί όπου αυτή η μοναδική ψυχή αποζητά και εργάζεται να πάει.

Το περιγραφόμενο είναι δύσκολο να περιγραφεί· οι περισσότεροι στοχαστές-συγγραφείς πεθαίνουν με την αποδοχή αυτής της σκληρής αλήθειας. Ο λόγος για τον οποίο δεν ολοκλήρωσα το βιβλίο είναι γιατί ένα μέρος της καρδιάς μου λέει ότι αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να διαβαστεί από αναγνώστες, αλλά με κάποιον τρόπο να διαδοθεί η ιδέα ότι αξίζει να γραφτεί από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Τώρα προτείνω να οδηγήσετε τη ζωή σας εσείς και να συναντήσετε τον δικό σας εαυτό μέσα στην ανθρωπότητα, μέσα σας - κι ας μη ξέρω ακόμα αν έχω το δικαίωμα να κάνω τέτοιου τύπου προτάσεις.

Η λογοτεχνία προσπαθεί να δώσει μορφή στο χάος της ψυχής.

Σπύρος, 12/02/2016

Masonry

ημερολογιακά

Το πρωινό είναι χρώμα και δροσιά// Κι αυτό αρκεί. 

ημερολογιακά

Η προσπάθεια να συγκριθεί η ομορφιά ποτέ δεν καταλήγει.

ημερολογιακά

Συγκοινωνία: εκεί που γεννιέται η φιλοσοφία.