Ο άνθρωπος

1

Ο άνθρωπος

Η Ιστορία, και το Δράμα.

ανθρωπος

Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήταν και επιμένει να είναι ”περίεργο” πλάσμα με όμορφα, άσχημα, ορθά αλλά και παράδοξα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία του: Μπορεί να αναζητά την ευτυχία στην άλλη άκρη της γης, ενώ αυτή μπορεί ν’ αναπνέει στη μέσα γειτονιά, στο βάθος, εκεί που δεν περπάτησε ποτέ.

O άνθρωπος μπορεί να μην αποδέχεται τη θεραπεία του, σε περίπτωση που αυτή είναι μονάχα ένα ολιγόστιχο ποίημα, που αν και μεταφρασμένο στη δική του γλώσσα, έρχεται από άλλη χώρα, μακρινή.

Ο άνθρωπος δεν θέλει να πιει νερό από το νερό άλλου πλανήτη. Η βαρύτητα. Η γείωση του μίσους και του ύπνου. Οι ρίζες αυτών.

Κι όμως ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος, όταν ξυπνήσει και ο τελευταίος άνθρωπος, τι θα πράξει; Τι θα συμβεί; Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι από καιρό ξύπνιοι; Που θα σταθούν όλοι οι ειδήμονες και σωτήρες; καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικοί και άπαντες άνευ τίτλου;

Είθε να ζήσω όλους αυτούς που γνωρίζουν να στέκονται ως σωτήρες στο δράμα, όταν ο συνάνθρωπος ψηλώσει-ανθίσει, γίνει ελεύθερος και μοσχοβολήσει.

Και κάμε να τον δω να στέκεται ατάραχος όπως το δέντρο στη βροχή, στο χιόνι και στον άνεμο. Γιατί ξέρω ότι ο άνθρωπος μπορεί. Αλλά ο άλλος που μοιάζει με άνθρωπο δεν τον αφήνει. Και ο άλλος που τα κατάφερε να είναι άνθρωπος δεν μπορεί πολλές φορές την σιωπή.

Αυτή• η τρέχουσα ανθρωπότητα, θέλει να μας πείσει ότι δε μπορεί να αποκοπεί μια για πάντα από το δράμα που τόσο αγάπησε και αναπαράγει στην Ιστορία των τελευταίων 3000 ετών?

Σπύρος, 26/03/2016

Masonry

ημερολογιακά

Κάπου ανάμεσα σε εξοχή και πόλη. Ροζ αμυγδαλιές και κάδοι ανακύκλωσης.

ημερολογιακά

Το πρωινό είναι χρώμα και δροσιά// Κι αυτό αρκεί. 

ημερολογιακά

Η προσπάθεια να συγκριθεί η ομορφιά ποτέ δεν καταλήγει.