Γράμμα στο παιδί μου

5

Γράμμα στο παιδί μου

...και ίσως και στους γονείς και τα παιδιά όλου του κόσμου.

Τις απαντήσεις που βρίσκουμε στα βιβλία και οπουδήποτε αλλού παιδί μου θα πρέπει να τις φιλτράρουμε, να τις υιοθετούμε μόνον όταν μας αφυπνίζουν και μας επηρεάζουν ηθικά και ευχάριστα. Ποτέ κάτι δεν πρέπει να το αποδεχόμαστε ως δεδομένο· με ηρεμία και σεβασμό θα το μελετούμε. Και η ερώτηση και η απάντηση που κάπου είδαμε γραμμένη ή κάπου ακούσαμε, από αξιόλογο ή μη, πρόσωπο ή φορέα, για εμάς πάντα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ερώτηση. Αυτό που ισχύει για έναν άλλο άνθρωπο, για έναν άλλο καλλιτέχνη, για έναν άλλο επιστήμονα για οποιονδήποτε ''άλλον'' δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε ισχύει ή θα πρέπει να ισχύει και για εμάς.

Αυτό που θέλω ουσιαστικά να σου πω, είναι ότι τις απαντήσεις που έχουν δώσει οι άλλοι δεν πρέπει να τις αποδεχόμαστε de facto για να καθησυχάσουμε την αδύναμη ψυχή μας σε μια δύσκολη συνθήκη.

Αμφισβήτησε τα πάντα με ηρεμία και σεβασμό, πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου και στη συνέχεια την κατασκευή του κόσμου, όπου μεγαλώνοντας θα παρατηρείς ότι έχει χτιστεί και από δημιουργούς και από καταστροφείς· οι πιο γνωστοί του είδους είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι. Συνειδητά επέλεξε και με ελευθερία να ανήκεις σε αυτούς που εσύ θέλεις και μπορείς.

Ο πατέρας σου είναι πολλοί άνθρωποι μαζί, κάθε μέρα ένας καινούργιος άνθρωπος, πράγμα που καθιστά δύσκολο να γνωρίσεις το "Είναι" του. Αν όμως έχεις την ψυχική και πνευματική δύναμη και θέληση, αφού πρώτα θα έχεις εργαστεί να δημιουργήσεις εν εξελίξει τον εαυτό σου γνωρίζοντας τον κάθε στιγμή με την βοήθεια αυτών που αγαπούν εσένα, την ελευθερία και τη μοναδικότητα σου, θα με τιμούσε να κρατούσες προσηνή κριτική στάση απέναντι και σε εμένα, τον πατέρα σου.

Να θυμάσαι ότι ο χρόνος είναι σχετικός και τα περισσότερα πράγματα που βλέπουμε να υπάρχουν και να κινούνται γύρω μας δημιουργήθηκαν σε χρόνο τον οποίο εμείς δεν ήμασταν ζωντανοί.

(προσπάθησε όσο ζήσεις, να ζήσεις όσο περισσότερο γίνεται ως ζωντανός).

Μη βιαστείς ποτέ να αποδεχτείς ή να απορρίψεις κάτι ή κάποιον, να είσαι προσεκτικός όταν υιοθετείς: μια αξία, μια στάση, ένα χαρακτηριστικό, μια συνήθεια ή μια δραστηριότητα. Να ρωτάς τον εαυτό σου: αν δεν προϋπήρχε κάτι από τα παραπάνω θα ήθελα να το δημιουργήσω εγώ και στη συνέχεια να το υιοθετήσω; Και αυτή την ερώτηση να την φιλτράρεις και να αναρωτιέσαι αν αξίζει να σε κάνει να ενεργοποιείς τη δύναμη για δημιουργία που υπάρχει στη φύση σου όπως και σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Να είσαι ελεύθερος. Μη μιμηθείς τίποτα και κανέναν. Ούτε το απόλυτο, που θα συναντήσεις σε κάποια άγνωστη στιγμή στη ζωή σου.

Σεβάσου τον εαυτό σου, τους πάντες και τα πάντα.

Επιμένω, εφόσον μου επιτρέπεις, "μη μιμηθείς τίποτα".

Σήμερα είναι η ονομαστική εορτή της μητέρας μου, δηλαδή της γιαγιάς σου. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα η μητέρα η δική σου, η δική μου γυναίκα δεν έχει μπει στη ζωή τη δική μου αλλά και τη δική σου. Υπάρχει κάποια γυναίκα που ίσως να γίνει η γυναίκα της ζωής μας, αλλά ζει προς το παρόν κάπου αλλού. Θέλω να είμαι προσεκτικός όχι τόσο για το αντίκτυπο της επιλογής στη δική μου ζωή όσο για το αντίκτυπο που θα έχει η "μητέρα" μας στη δική σου ζωή. Γιατί η "ωραία" γυναίκα εσωτερικά και εξωτερικά θα είναι πηγή αγάπης, αρμονίας και δημιουργικότητας για όλη την οικογένεια, σε διαφορετική περίπτωση και αν στο περιβάλλον που εσύ θα μεγαλώσεις και θα δημιουργηθείς δεν υπάρξουν τα στοιχεία αυτά, τότε η πορεία σου θα είναι αμφιλεγόμενη.

Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ή δεν θα ήταν όμορφο να καταστραφεί ο κόσμος, είναι η δυνατότητα να γνωρίσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τακτές χρονικές περιόδους αυτό το φύσει λογικό εν εξελίξει και διαρκή συνέχεια προσεγγίσιμο φαινόμενο που αιώνια προσπαθεί να ερμηνευτεί και να περιγραφεί, αυτό που αυτή τη μοναδική στιγμή ώρα 16:37 Παρασκευή, 5 Μαΐου 2015 αποκαλείται κοινώς "ΖΩΗ" (αναπνοή).

Η φύση, ο άνθρωπος, η γη και το τώρα αποδεικνύουν ότι το μόνο που μπορούν είναι, είναι μια συλλογική συνεχής δημιουργία.

Με ενδιαφέρει το "είναι" σου να είναι ελεύθερο, συνειδητό και υπεύθυνο.

Ζω και εργάζομαι με τέτοιο τρόπο, ώστε να ζήσεις σε έναν κόσμο όπου θα διδάσκεται, θα διαδίδεται, θα δημοσιοποιείται και θα διαφημίζεται το ήθος, το "ωραίο", η αγάπη,  ο σεβασμός και η φιλοσοφία.

Με αγάπη ο πατέρας σου, που κάποια στιγμή θα είναι φίλος σου και κάποια στιγμή παιδί σου.

Σπύρος, 14/07/2016

Masonry

ημερολογιακά

Το πρωινό είναι χρώμα και δροσιά// Κι αυτό αρκεί. 

ημερολογιακά

Η προσπάθεια να συγκριθεί η ομορφιά ποτέ δεν καταλήγει.

ημερολογιακά

Συγκοινωνία: εκεί που γεννιέται η φιλοσοφία.