Οι καλές προθέσεις

4

Οι καλές προθέσεις

Και η Δημοκρατία. Με φόντο τους παγκόσμιους πολέμους και την Κοινωνία των Εθνών.

 

Αν καταλάβαινες, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει μια συνοχή στις προθέσεις του γρήγορα θα καταλάβαινες, ότι η πρόθεση δεν φτάνει. Αν ο άνθρωπος μπορούσε να διατηρήσει μια συνοχή στην σκέψη του, αίσθημα και δράση, οι καλές προθέσεις θα έδιναν άφθονα φρούτα. Έτσι όπως το άτομο έχει πολύ καλές προθέσεις την μια μέρα και την επόμενη οτιδήποτε τον εκτρέπει από αυτές, έτσι συμβαίνει και με την πολιτική. Η δημοκρατική ιδέα είναι πιο παλιά από το βάδισμα με τα πόδια, αλλά είναι κάτι το αδύνατον, γιατί απαιτεί μια ικανότητα διάκρισης, που λίγοι διαθέτουν... 

Ο Κύριος Ρούσβελτ είναι χωρίς αμφιβολία ένας άνθρωπος με πολύ καλές προθέσεις, αλλά συμβαίνει ο μοναδικός καλός γείτονας που έχει να είναι το τσιγάρο του. Έτσι όπως ο μοναδικός αληθινός σύμμαχος του Κυρίου Τσόρτσιλ είναι το πούρο του και ο μοναδικός σύντροφος του Κυρίου Στάλιν είναι το τσιμπούκι του. Παρατήρησε, ότι ούτε ο Χίτλερ, ούτε ο Μουσολίνι καπνίζουν. Είναι υπερβολικά ενάρετοι και όπως κάθε φανατικός με την αρετή, βλέπουν μόνο το κριθαράκι στο ξένο μάτι. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, είναι πιθανόν να υπάρξει άλλος και με εκείνον ίσως η επιστήμη προοδεύσει στο έπακρο, ώστε να πάρει την χαρά και να απολαύσει την δόξα του να έχει καταστρέψει τον πολιτισμό.

Τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από το να προφητεύσεις έναν πόλεμο. Αλλά ο πόλεμος επίσης φέρνει την αηδία στην ζωή των λαών και του ίδιου του ατόμου. Αν αυτήν την εσωτερική αηδία την χρησιμοποιούσε το άτομο για την ανάπτυξη του και αν τουλάχιστον προσπαθούσε να ερευνήσει από πού έρχεται και γιατί συμβαίνει, πιστεύω ότι θα γινόταν ένα βήμα προς την ειρήνη. Αλλά δεν είναι εύκολο πράγμα να καταφέρεις να καταλάβει ο άνθρωπος, ότι απέναντι στα ουράνια φαινόμενα είναι λιγότερο και από ένα άτομο. Η ειρήνη είναι μια προσωπική κατάκτηση, ποτέ δεν υπήρξε έργο των μαζών. Και πολύ λιγότερο έργο των στρατών. Ο άνθρωπος δεν έχει μάθει ακόμα να επωφελείται από τα διδάγματα της ιστορίας, από αυτό που δείχνει η εμπειρία. Ο συνασπισμός των Εθνών υπήρξε για πολλά χρόνια μια αυταπάτη ειρήνης. Η αλήθεια είναι, ότι ήταν μια εστία από ραδιουργίες. Ο Μουσολίνι την κατέστρεψε με μια μονοκοντυλιά. Μετά από αυτόν τον πόλεμο πιθανώς να ξεπροβάλλει κάτι άλλο παρόμοιο αλλά με κάποιο άλλο όνομα. Ο άνθρωπος διασκεδάζει δίνοντας ή αλλάζοντας ονόματα στα πιο παλιά πράγματα της ιστορίας. Ο συνασπισμός των Εθνών γεννήθηκε νεκρός. Ήδη είχε πεθάνει στην Ελλάδα πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, με την Αμφικτιονία.

Δεν πρόκειται για οργανώσεις, δεν χρειάζεται να αλλαχθούν ονόματα, παρά πρέπει να αλλάξει ο άνθρωπος. Μη μου ζητάς να πάρω στα σοβαρά την καλή γειτονία, γιατί όλα αποτελούν ένα σωρό από ψέματα.

Το τραγικό είναι, ότι κανείς δεν ψεύδεται από πρόθεση• κανείς δεν καταλαβαίνει το Μεγάλο Ψέμα. Παρατήρησε το σε σένα τον ίδιο, παρατήρησε πως άρχισες να πιστεύεις σε όσα ψέματα γράφεις.

Αρμάντο Κοζάνι

Σημ: Η Κοινωνία των Εθνών ή Συνασπισμός των Εθνών όπως αναφέρεται στο απόσπασμα από το βιβλίο, ήταν Διεθνής Οργανισμός - Σύνδεσμος που ιδρύθηκε το 1919, αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Παρίσι, ως αποτέλεσμα της Συνθήκης των Βερσαλλιών και κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας. Υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη των διεθνών σχέσεων, καθώς αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια για συνεννόηση όλων των κρατών πάνω στα προβλήματα που απασχολούσαν (από τότε ήδη) την ανθρωπότητα. Στο απόγειό του, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 1934 και έως τις 23 Φεβρουαρίου 1935, είχε 58 χώρες - μέλη. Οι στόχοι του Συνδέσμου περιλάμβαναν τον αφοπλισμό, την πρόληψη του πολέμου μέσω της συλλογικής ασφάλειας, τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των χωρών μέσω των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής παγκόσμια.

Ιnfinart, 11/11/2017

Masonry

ημερολογιακά

Κάπου ανάμεσα σε εξοχή και πόλη. Ροζ αμυγδαλιές και κάδοι ανακύκλωσης.

ημερολογιακά

Το πρωινό είναι χρώμα και δροσιά// Κι αυτό αρκεί. 

ημερολογιακά

Η προσπάθεια να συγκριθεί η ομορφιά ποτέ δεν καταλήγει.