Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας

4

Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας

Ο εγκέφαλός μας δεν είναι από μάρμαρο, είναι από πηλό και ο δικός μας πηλός δεν σκληραίνει ποτέ.

 

Η επιστήμη τον 19ο αιώνα υποστήριζε ότι ο άνθρωπος γεννιέται με ένα ολοκληρωμένο σύνολο νευρώνων. Η θεωρία αυτή υποστήριζε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα -σε αντίθεση με όλα τα άλλα κύτταρα του σώματος μας- δεν διαιρούνται. Μετά το πέρας της βρεφικής ηλικίας η ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει ολοκληρωθεί· η μοίρα του μυαλού είναι καθορισμένη. Τα παραπάνω διαψεύστηκαν τα τέλη του 20ου αιώνα όταν η Ελίζαμπεθ Γκούλντ απέδειξε ύστερα από εργασίες και έρευνες ότι σχηματίζονται νέοι νευρώνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσο υπάρχουμε, καίρια μέρη του εγκεφάλου μας διαιρούνται.
Καθώς αρχίζουμε την κάθε μέρα με έναν ελαφρώς καινούργιο εγκέφαλο, η νευρογένεση εξασφαλίζει ότι δεν σταματάμε πότε να αλλάζουμε. Μέσα στη διαρκή αναταραχή των κυττάρων μας - στην ακατάσχετη πλαστικότητα του εγκεφάλου μας - έγκειται η ελευθερία μας.
Το μέγεθος της νευρογένεσης ρυθμίζεται από το περιβάλλον. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των νέων κυττάρων.
Ο ιππόκαμπος, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης εφοδιάζεται διαρκώς με νέους νευρώνες, οι οποίοι μας βοηθούν να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε νέες ιδέες και συμπεριφορές. Καθημερινά ο καθένας μας λαμβάνει το δώρο των νέων νευρώνων και εύπλαστων κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού· μόνο εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα εξελιχθεί ο εγκέφαλος μας και κατά συνέπεια η προσωπικότητα μας. Ο καθένας μας είναι ως επί το πλείστον ελεύθερος να ζήσει όπως θέλει, με τα χαρίσματα και τις ευθύνες της ελαστικής του φύσης. Πάντα μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, επειδή είμαστε ένα έργο εν εξέλιξη. Η ύπαρξή μας δεν είναι ούτε εντελώς ελεύθερη ούτε εντελώς προκαθορισμένη. Ο κόσμος είναι γεμάτος περιορισμούς, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε την πορεία μας.

Κολάζ από αποσπάσματα του βιβλίου: Ο Προυστ ήταν Νευροεπιστήμονας, του Jonah Lehrer

[Εικόνα: Ζάφου Ξαγοράγη "Λοξή Τάξη", στο Μουσείο Μπενάκη - Λοξή Τάξη, ο τίτλος είναι κατατοπιστικός.]

Ιnfinart, 15/05/2016

Masonry

ημερολογιακά

Το πρωινό είναι χρώμα και δροσιά// Κι αυτό αρκεί. 

ημερολογιακά

Η προσπάθεια να συγκριθεί η ομορφιά ποτέ δεν καταλήγει.

ημερολογιακά

Συγκοινωνία: εκεί που γεννιέται η φιλοσοφία.